12heiligenachten

Een  noorse mythe vertelt over de koning die ging slapen op kerstavond en weer wakker werd op 6 januari. Hij liep de tempel in en vertelde over zijn droom die twaalf dagen en nachten duurde. Sinds mensenheugenis worden er in verschillende religies en culturen de 12 heilige nachten gevierd. Deze bijzondere dagen, die beginnen op kerstavond en eindigen met drie koningen op 6 januari* kun je ervaren als een lange droom. Neem deze dagen tijd voor jezelf, houd een soort van winterslaap. Hoewel ze gaan over ontspanning en rust nodigen de deze dagen die gevuld zijn met bijzondere energie, uit tot aandachtigheid en bewustzijn.

Je kunt een vast moment elke avond voor het slapen gaan nemen om niets te doen en aandachtig te zijn op de energie van de nacht en dag. Houd ook een dagboek bij en schrijf op wat je deze dagen meemaakt.

Energetisch gezien eindigt het jaar rond 21 december tijdens het winter solstitium, het moment waarop de zon het meest zuidelijke punt heeft bereikt en voor ons een paar dagen stil lijkt te staan voor deze weer aan de reis naar het noorden begint en de dagen weer langer worden. Deze dagen zijn gevuld met duisternis. De zon laat zich maar even zwakjes zien overdag. Alles is tot stilstand gekomen. Het moment dat de zon weer lijkt te bewegen is het moment waarop de heilige nachten beginnen. Op kerstavond, de viering van de terugkeer van het licht vieren we dat er een nieuw energetisch jaar is begonnen. Je kunt ervaren dat er ook in jou en de mensen om je heen een nieuwe cyclus gaat beginnen.

De twaalf nachten representeren de twaalf astrologische tekens van de dierenriem.

De eerste nacht: van 24 op 25 december, Kerstavond hoort bij het teken Maagd, en gaat over de maagdelijke geboorte. Dat is de spirituele geboorte en gaat over het verlangen naar eenheid en afgestemd zijn op het goddelijke. Deze nacht en dag kun je gebruiken om jezelf te reinigen, mooie schone kleren te dragen, een altaar te maken en een kaars aansteken die het ontwaken van de ziel symboliseert.

De tweede nacht van 25 op 26 december valt onder het teken Weegschaal en gaat over koers houden, doorzetten en wellicht offers maken. Je kunt kijken wat je wel en niet meer nodig hebt, wat goed voelt en wat niet. De uitdagingen zullen er zijn, laat je niet afleiden en houd je doel in de gaten.

De derde nacht St Johannesdag 27 dec valt onder het waarheid zoekende teken Schorpioen. Laat je indien nodig prikken door de giftige stekel van de schorpioen want het serum zal je ontdoen van alles wat je niet meer nodig hebt. Deze dag mag je opstijgen om het grote plaatje te zien.

De vierde nacht 28 dec wordt geregeerd door Sagittarius, de boogschutter. Met zijn pijl focust hij al zijn energie op een hoger doel, sommige dingen gaan niet vanzelf, die vragen uitzonderlijke focus en doorzettingsvermogen. De boogschutter kan dingen bereiken die we voor onmogelijk houden door zijn gerichte focus. Deze dag houd je je focus scherp en alert.

De vijfde nacht 29 dec valt onder de vaderfiguur van de tekens; Steenbok. De poortwachter van de goden. Verantwoordelijk zorgt de steenbok voor de groep en alle individuen in de groep. Op deze dag kun je kijken naar je verslavingen en onhebbelijkheden. Laat je diep in de ogen kijken naar de diepste krochten van je ziel.

De zesde nacht 30 dec. Waterman. Voorbij het bestaande, voorbij het bekende. We vinden onszelf steeds weer opnieuw uit. Door moderne kunst, films, documentaires, filosofie en gesprekken met andersdenkenden leren we nieuwe wegen bewandelen en anders tegen zaken aan te kijken. Laat je inspireren vandaag en droom voorbij de horizon.

De zevende nacht 31 dec. Oudjaarsavond. De laatste dag van het jaar. Vissen, het laatste teken van de zodiac. In het water begon het leven en daar eindigt de dierenriem ook. Onder water beweegt alles anders, langzamer en niet gebonden aan de platte dimensie waar wij ons in begeven. Die vloeibaarheid lijkt op onder invloed zijn van alcohol of drugs maar ook op de extase van gezamenlijk zingen of dansen. Vandaag kan er iets oplossen in het diepe water.

De achtste nacht 1 jan. De ram. Geen compromissen meer. Niet linksom of rechtsom maar rechtdoor! Niet te lang nadenken vandaag. Waarschijnlijk weet je precies wat je wil.

De negende nacht 2 jan. Stier. Nu de ram alle bomen om heeft geworpen kan de stier met ploegen beginnen. Vandaag vertelt koning Melchior over het goud wat hij naar de pasgeborene gaat brengen. Hoe je het kunt verdienen en als je het hebt ermee om kunt gaan.

De tiende nacht 3 jan. Tweeling. Onder invloed van tweelingen kun je de kwaliteit van de ander ervaren. Helder communiceren wat je wel en niet wil van anderen. Koning Caspar vertelt over de Frankincense. Wierook van de allerhoogste kwaliteit die alleen wordt gebruikt tijdens de heiligste rituelen om het materiƫle naar het spirituele te symboliseren.

De elfde nacht 4 jan. Kreeft. Moeder kreeft beschermt dat wat kwetsbaar is met haar pantserschild. Koning Balthasar vertelt deze nacht over de Mirre, een krachtig medicijn gemaakt van de hars van de mirre struik. Als je er op kauwt helpt het je tanden sterk blijven, je weerstand verhogen en je levensenergie hooghouden. Vandaag kun je extra goed voor jezelf zorgen.

De twaalfde nacht 5 jan. Leeuw. De koning van de dieren heerst over de dag dat de drie koningen aankomen bij de pasgeboren baby. Na een lange vermoeiende tocht slaan de koningen dan eindelijk hun blik op de kribbe. En daar ligt, vredig slapend een baby. Waar staat deze baby volgens jou voor?

De dertiende nacht van 5 op 6 januari is Epiphany nacht. Plotseling inzicht. Een nieuwe cyclus is begonnen maar een octaaf hoger. Wellicht slaap je helemaal niet deze nacht. Sta vandaag open voor plotse invallen en openbaringen. Vandaag kun je jouw wijsheid en inzichten delen met je vrienden en geliefden.

(download als pdf)