Lente equinox 2019

Lente equinox 2019

Vandaag is de lente-equinox, het moment waarop de dag en de nacht precies even lang zijn. We gaan weer de lichte helft van het jaar in. Volgens de romeinse kalender, die we ook in nederland nog steeds hanteren, begint vandaag de lente. Volgens de meer natuurlijke keltische kalender is deze echter al 6 weken geleden begonnen, begin februari, en is het vandaag mid-lente.

Pasen werd traditioneel altijd gevierd tijdens de eerste volle maan na de lente-equinox. Dit jaar is dat toevallig al morgen. Vrolijk pasen gewenst dus alvast. Omdat de kerk ook ooit besloten heeft dat de lente equinox altijd op de 21e maart valt is pasen dit jaar ruim een maand later namelijk eind april. En omdat het christendom eigenlijk een verkapte zonnereligie is valt pasen in christelijke landen altijd op een zon-dag… de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox. Hierdoor missen we vaak de echte betekenis van deze bijzondere dag/nacht waarover morgen meer.

De Maya piramide in Chichén Itza in Mexico is zo gebouwd dat het lijkt alsof de schaduw van een slang langs de trap naar beneden daalt tijdens de lente-equinox. Tijdens de herfst-equinox stijgt deze dan weer op. Bekijk hier een filmpje van dit bijzondere fenomeen. https://www.youtube.com/watch?v=Zvv9EnBuem4

Vandaag is een mooie dag om je eigen en het andere geslacht te eren en om te kijken wat in jouw zelf nog harmonie behoeft en daar een intentie voor uit te spreken. Een moment om een kaars op te steken en even stil te staan dat we halverwege de winter- en de zomerwende zijn. Vanavond om 22.58 om precies te zijn.

 

Imbolc Het energetische begin van de lente

Imbolc Het energetische begin van de lente

De energetische lente begint in de nacht van 1 op 2 februari en word Imbolc genoemd, ‘in de buik’ in het oud keltisch. In de buik van de aarde begint het leven weer te stromen. De godin Brigid strooit haar onzichtbare levenszaad over de landen en hoewel nog niet helemaal zichtbaar begint de natuur te ontwaken.
Je zou een natuurlijke bron kunnen bezoeken en een kaars branden om de terugkerende warmte te symboliseren.

12 heilige nachten van de winter

12 heilige nachten van de winter

Sinds mensenheugenis worden er in verschillende religies en culturen de 12 heilige nachten gevierd. De zon is helemaal teruggetrokken naar het zuiden en alles in de natuur is tot stilstand gekomen. Op kerstavond is zichtbaar dat de zon weer naar het noorden bewogen is en gaat de nieuwe cyclus beginnen.

Download hier de handleiding als pdf document https://www.atmani.nl/de-12-heilige-nachten-2/